tiistai 3. joulukuuta 2013

Why you keep on training? osa 1/3

´Cause I have to, sanois Torso. Miksi sinun pitää? Pakottaako joku? Nautitko siitä?

-Ei. Pitkä tarina, lyhyt versio siitä.

Urheilijoiden poliittis-moraalisesta kasvamisesta

Perusteita on monia, ne on erilaisia. Karrikoituna Terän halailut, suolauksen lisääminen KR:n ukoilla, Kymijoen varrella ahtaat ajat, ne ovat esimerkkejä perusteista. Kuulemma Tume-päivällisen olemassaolon aistii aamulla kipeästä kyljestä ja siitä että edellisestä illasta ei ole muistikuvia. Näitä stereotypioitahan riittää ja kaikilla lajifriikeillä on näkemyksensä tärkeimpien ryhmittymien keskeisimmistä perusteista.

Samanlaista toimintaa löytyy alemmiltakin tasoilta, aina Kooveen jostakin yhteisöstä revittyjen huippuyksilöiden ryhmityksestä ulkopuolelle jättäytyneiden entisten lupausten kerhoon, Kemiöön. Jos unohdetaan suoraviivaisuus ja mietitään perusteita tarkemmin, mitä tämä on esimerkiksi meillä Ponnessa, on tarina pitkä kuin menomatka syksyn SM:iin. Voitteko muuten uskoa, joskus paluumatka on vielä pidempi.


Tästä näkyy tulevan tieteellinen, pitkä ja nuivankuiva juttu. Senpä vuoksi mielenkiinnon ylläpitämiseksi jaan tämän tekstin kolmeen osaa. Ensimmäinen osa pohjustaa ajatusta urheilijan moraalisen kasvamisen malleista, toinen sitä miten tämä näkyy käytännössä Ponnessa ja kolmanteen keksitään jotain muuta suolesta olevaa tarinaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti