maanantai 10. maaliskuuta 2014

Eihän tällaista roskaa kannattaisi julkaista, mutta jotta saahaan sisältöä tänne niin pistetäänpä eetteriin sitten kuitenkin

Okei, suunnistusblogejahan on karkeasti ottaen kolmenlaisia. Sellaisia, joissa kirjoitetaan asiaa omista henkilökohtaisista tapahtumista eli lenkkarien ulkoilutuksesta ja kisa-analyyseistä. Nämä blogit kiinnostavat vain a)blogistia itseään b)blogistin lähipiiriä. Toinen kategoria ovat blogit, joissa kirjoitetaan lähes kaikesta suunnistukseen liittyvästä usein kantaaottavaan sävyyn, toisin sanoen arvostellaan joukkuevalintoja ja arvokisojen maastovalintoja. Nämä kiinnostavat a)kirjoituksen kohteita b)blogistin kanssa samaa mieltä olevia. Kolmas kategoria ovat blogit, joissa kirjoitetaan suunnistuksesta metatasolla eli siten, että ensin suunnistus pilkotaan atomeiksi ja yritetään tämän jälkeen kasata uudelleen. Nämä kiinnostavat a)friikkejä b)toisia friikkejä. Ensimmäinen blogitaso on henkilökohtainen, toinen yleinen ja kolmas transsendenttinen. Samassa blogissa voi olla kirjoituksia, jotka osuvat eri kategorioihin. Kuitenkin jokaisen blogistin perusta ja kirjoittamisen intentio on painottunut johonkin mainituista ketegorioista. Syrjähyppyjä saattaa esiintyä, mutta blogin perimmäinen tarkoitus on joko henkilökohtainen, yleinen tai perustason ylitystä yrittävä.

Sen joka lukee suunnistajien blogeja täytyy edes jollain tasolla olla itse kiinnostunut niistä. Voidaankin miettiä tilannetta, jossa suunnistusblogissa julkaistaisiin alla olevan kaltaista tekstiä:

Kato ku tää mun tietysti oli joo niin hän se joo kato olis tietysti voinu olla mut en mä kyl nyt voi sillee sanoo et siin olis ollu joku semmone siinä tai mitä olisko se voinu vaik ei kait se sillee saattais ottaa vaan ja niin kyl mää toki ymmärrän et on se toisaalt sillee ymmärrettävää et siel oli jo ollu joku kun olis voinu laittaa jonkun muun siihen tilal mut saattoi siin olla kyl...

tai alla olevan kaltaista tekstiä:

1+2+3+4+5+6+7+8+9+10. 10+9+8+7+6+5+4+3+2+1.

tai seuraavankaltaista:

UUUUUUUUUUUU, IIIIIIIIIIIIIIIIIIIII, JEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!

Ensimmäistä kohtaa ykköskategorian blogin lukija pitäisi henkilökohtaisena tilityksenä, toista vetosarjoina ja kolmatta tunteen kuvauksena. Toisen kategorian blogilukija pitäisi ensimmäistä kuvauksena kaikkialla läsnäolevasta jahkailusta, toista väärin laskettuina rankipisteinä tai katsastussijoituksina ja kolmatta tuskanhuutona systeemin mädännäisyydestä. Kolmannen blogikategorian lukijat pitäisivät ensimmäistä kuvauksena suunnistajan ajatusmyllystä kisan aikana, toista kuvauksena ennakoinnin jatkuvuudesta tai matemaattisena mallina onnistuneen suorituksen osatekijöistä ja kolmatta pureutumisena henkisen valmentautumisen syvärakenteisiin.

Jotain muutakin piti tähän väliin kirjoittaa, mutta en kyllä millään muista mitä, joten hypätään suoraan loppuun.

Mitä sitten tämä blogi mitä juuri nyt luet, tai ainakin olet lukevinasi, edustaa? Joskus olen pienessä mielessäni miettinyt, että olisiko tämä blogi suunnistusblogeista. Toisin sanoen voisiko kaiken sisällön tiivistää ajatukseen siitä, että kaikki tekstit yrittävät tavoittaa, pilkkoa tai nähdä toiselta kantilta sen miten suunnistusblogeja yleensä kirjoitetaan. Tai sitten tämä on vain wannabetaideblogi yks Kaken tyyliin sulautettuna vain suunnistuksen kautta runouden ja polemiikan sijaan.

Oikeastaanhan sillä ei juurikaan ole merkitystä miten asia lopulta on.

1 kommentti: