keskiviikko 2. maaliskuuta 2011

Maaliskuun maasto - Makkaravaara

"SM-hiihtojen vuoden 1993 viimeinen kiusaus lankesi Pellon Ponnen osalle huhtikuun ensimmäisenä viikonvaihteena. Kauden aiemmissa SM-kisoissa oli silloin tällöin kuulunut natinaa liian helpoista maastoista; tällä kertaa nuo puheet olivat poissa, sillä Ritavalkean maastoissa jokainen sai kiipeilykokemusta takuulla tarpeekseen." -Hiihtovuosi 1993

 Makkaravaaran (vas.) jylhä silhuetti kevätauringon loisteessa. Ritavaaran (oik.) rinteillä iloitaan alamäestä.

Pellon Ritavalkean hiihtokeskuksen ladut nousevat aluksi Ritavaaran rinteille. Ritavalkean huippu jää legendaariselta kympiltäkin saavuttamatta, mutta ladun loppupuolen kahden kilometrin lähes yhtämittainen nousu päättyy Makkaravaaran laelle.

Kymppiä ei nykyään enää avata ja vitosenkin aukipidosta on ajoittain huolehtinut Ponnen suunnistajat suksineen. Makkaravaaran nousu hapottaa ajatuksissakin sen kokeneilla. Kliseeltä kuulostava kommentti eräältä pellolaiselta kapitalistilta - ne pojat on vuodattanu hikeä tuhansia litroja näihin rinteisiin - pitänee paikkansa. Jokaisen pellolaislähtöisen suunnistajan kotipaikka uran alkuvaiheilta on löytynyt Ritavalkean laduilta ja Makkaravaaran nousuista.

Pitkän ja pimeä syksyn aikana tahkotut kierrokset ovat kantaneet hedelmää keväisin. Etelän vuoret ovat tuntuneet pikkumäiltä ja Alppien rinteet siedettäviltä.

Syksyllä heikkoja sortava Ritavalkea puhkeaa kukkaansa keväisin, kun kuntoladut kiertyvät sen rinteiden suuntaisiksi nautiskeluladuiksi ja laskettelurinteen bussintuomat kiljuvat kilpaa auringon kanssa. Kevään kukinta tuo maisemaan iloa ja rakkautta, mutta sisimmässään Ritavalkea odottaa taas tulevaa syksyä ja uutta mahdollisuutta lannistaa kovimmatkin koneet - kestävyysurheilijat.

Villeinkään mielikuvitus ei kykene ymmärtämään sitä tunnepurkausta, minkä Jukka Hartonen on kokenut tämän maiseman avauduttua Makkaravaaran laelta: Takana 48 kilometriä kilvanhiihtoa mitä vaativimmissa maastoissa ja viimeisimpänä loputon nousu Makkaravaaran rinteillä. Edessä enää pari kilometriä alamäkeä ja ylivoimainen Suomen mestaruus kuninkuusmatkalla.

1 kommentti:

  1. 64 keskeytti vuonna 93. tais se kymppi olla auki vuonna 2002 ja ensi vuonnakin se kai aukaistaan...

    VastaaPoista