tiistai 8. maaliskuuta 2011

Legenda - Teemu Kattilakoski

Sunnuntaina oli Mikko Hannulalla radiouransa tilaisuus laittaa kaikki historiatietämyksensä peliin ja ladata Yleisradiossa kaikkien aikojen selostus. Silloin kun Teemu Kattilakoski kipusi Midtstubakkenia uransa viimeistä kertaa, ei olisi pitänyt todeta tylsästi "hänen olleen kansallista kärkeä Lahden skandaalin ajoista lähtien." Kattilakoski on Lahden jälkeisinä aikoina ollut paljon muutakin kuin kansallista kärkeä!

Nimittäin, kun Suomen hiihto oli uppoava laiva Bermudalla, äyskäröi Kattilakoski yksinäisenä työmiehenä pitäen purkin pinnalla. Vuonna 2003 Val di Fiemmen kisojen viimeisenä päivänä näkyi valoa pitkän ja pimeän suomalaisen hiihtotunnelin päässä, kun Kattilakoski rypisti itsensä kahdeksannelle sijalle viidelläkympillä todeten: "Olen hiihtäjänä vielä melkoinen raakile."

Raakile hakkasi lukuisiin maailmancupin viesteihin ankkuriosuuden pohja-ajat juuri silloin, kun kukaan ei antanut toivoa suomalaiselle mieshiihdolle. Virpi Kuitunen palasi dopingpannastaan koko kansan Virpiksi, mutta harvoin juhlimaan pääsevä vapaan spesialisti oli kansan silmissä yhtä höttöä kuin koko mieshiihtomme. Terästäkin lujemman miehen ladun avaajan rooli onkin yksi suomalaisen urheiluhistorian julkisesti aliarvostetuimmista urheilu-urista.


 Suomalaisella nanolla päällystetyllä koivulla on liikahdettu ja äyskäröity suomalainen mieshiihto nykyiseen kukoistukseensa - yhden miehen voimin.

5 kommenttia:

 1. Teemu Kattilakoski - Suomen Jacques-Yves Cousteau.

  VastaaPoista
 2. Teemu on kovalla asenteella varustettu iso kone!

  VastaaPoista
 3. Tämän tekstin ilmestyminen tänne luettavaksi on niin oikein kun teko vain olla voi! Olin liikuttunut kun luin tätä. Kattilakoskelta olisi varmasti kaikilla opittavaa ja paljon!

  VastaaPoista
 4. Kyllähän Temeksi oli maailmanluokan hiihtäjä.

  VastaaPoista