torstai 31. maaliskuuta 2011

Urheilijoita - Näyhä

Unelmoin SM-erikoispitkien menestyksestä. Olen siis sopinut tapaamisen tarunhohtoisen Näyhän kanssa Hello Cafe Rovaniemen pimeään itänurkkaan. Näyhä ei taatusti kykene parikymmenminuuttiseen intensiiviseen keskusteluun ilman yhtään lipsautusta tai paljastusta tulevista haasteista.

Näyhä on tunnetusti ajoissa paikalla. Vaaleata olemusta sekä otsakiekuraa ei voi olla tunnistamatta: Sarjakuvasankarimme Tintti on löytänyt perille ja datailee parhaillaan Korkalovaaran kaavakartasta täysiveristä sprinttikarttaa.

-Jaha, otit jo kahvin?

Näyhä vastaa myöntävästi ja toteaa vartoneensa vartin verran: Perus tornionlaaksolaiseen tapaan, etuajoissa paikalla. Olen tyytyväinen, sillä toimitukseni budjetti ei sisällä haastateltavien kahvitusta ja Näyhä ilman kahvia on vaarallinen kuin karhu ilman vatukkaa.

Viikonloppuna Näyhä saa taas kuulla kunniansa. Miestä on ylityöllistetty pohjoisen ratamestari- ja kartantekohommissa viimevuosina ja taas saa valtava massa suunnistuslajien urheilijoita käsiinsä yhden Näyhän tuotoksen. Övertorneålla järjestettävillä Lumirasteilla ja SM-erikoispitkillä Näyhä on tehnyt jälleen kerran vaatimattomasti kaiken. Mutta se urheilusta.

-Olit vuoden jenkeissä. Kerroppa jotain sieltä. Koitko Aaposummasmaisen uudestisyntymisen ja näitkö Matrix-elämää? Naishommista ei tarvitse kertoa, sillä kyllähän kaikki ne jo tietää. Paremmin kuin sie itse.

Näyhä on hetken hiljaa. Miettii kai, että mitä muuta siellä olisi muka tapahtunut. Naishommiksihan se meni, ja mäkkärissä aterioinniksi.

-10mila jäi väliin sen keikan takia ja sekös, sanotaan nyt että harmittaa, kun kaikenikäisille tarkoitetulle kanavalle tämä tulee.

Muutenkin Näyhän viimekausi jäi toissakauden tapaan hiljaiseksi. Kun mies oli reenannut ja kunnossa, kutsui telakka. Selkä on pahin murheenkryyni ja aktiviteettia siihen selkään on annettu.

-Mies omistaa taustalla valmennusosaamista aina Iisun Jukolakakkosesta lähtien. Miten on harjoittelut 80-luvun lappilaisen valmennusopin mukaan sujunut?

-Noh, ajatuksenahan on, että kovat on kovia ja silloin oksettaa.

-Ootkos muuten ollut nimesi mukainen, Näyhäilijä?

-Kyllä se on hyvin pitkälle rajoittunut tuohon reenailuun tuo minun oksenteluni sitten junnumaajoukkueaikojen.

Niin, Näyhähän tosiaan omaa hisumaajoukkuetaustan ja kellertäviä SM-lätkiä sekä kesältä että talvelta. Mikäs se päälaji nykyään on?

-Yösuunnistus. Alkais oleen kiire setvimään tuota Ruotsin maastoliikennelakia, katsos hakkuuaukeilla ei sais kelkalla huristaa.

Jahas, siinä tuli ensimmäinen tärppi! Hakkuuaukeilla ei ole uria. Viivytetäänpäs vielä hetkinen miestä, nyt alkaa paljastukset.

-Mitäs valvoja siihen sanoo?

-Sano vaan, että kuules Näyhä, älä rupee hullutteleen tuon EP:n osalta.

-No lähe sie setvimään hurrien kanssa. Koskas me seuraavan kerran tallataan Rollon korttelia yhteisreenin merkeissä? Onko uusia karttoja valmiina?

-Kait sitä ensviikolla vois taas raastaa. Katellaan.

-Katellaan.

Näyhä häipyy läppäreineen kylmään kaupunkiin. Paljoa en miehestä irti saanut, mutta poskiin ilmestyneet lommot kielivät siitä, että mies on taas oikealla tiellä. Lapua-Jukolan keväästä alkanut taantuma on takana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti